dimecres, 28 de febrer del 2007

Notícia.com

Espanyol i Livorno disputaven la tornada dels setzens de final de la copa de la UEFA, que va acabar 2-0 a favor dels locals

Batalla campal a Montjuïc entre les aficions de l'Espanyol i el Livorno

Els italians, que duien banderes estelades, van provocar les 'Brigadas Blanquiazules' cridant 'Visca Catalunya!'

Els Mossos d'Esquadra detenen 40 individus



En el partit de tornada dels setzens de final de la copa de la UEFA, l’estadi Lluís Companys no presentava gaire bona entrada i les graderies estaven gairebé buides, tret de la zona on estaven ubicats els aproximadament dos mil seguidors de l’A.S.Livorno, amb un gran nombre d’aficionats radicals d’ideologia comunista, que no van parar de cantar en el prolegomen del partit. Entre ells es trobaven trenta-cinc Boixos Nois convidats pels italians. Si hi havia una altra zona de l’estadi on la graderia estava bastant plena, aquesta era la corva de les Brigadas Blanquiazules, aficionats radicals de l’Espanyol d’ideologia feixista.
Durant la primera part del partit tant les Brigadas com els italians animaven els seus equips, sense incidents, però a la segona part va canviar la cosa. Ja amb el dos a zero al marcador, els aficionats del Livorno feien esforços per esperonar els seus jugadors per tal de remuntar l’eliminatòria, però cap al final del match el marcador seguia amb el mateix resultat i va ser aleshores que els italians i alguns Boixos van desplegar banderes estelades, bandera de l’independentisme català, amb la intenció de provocar els Brigadas Blanquiazules. Les estelades anaven acompanyades dels crits de ‘Visca Catalunya!’ i també de banderes comunistes, representatives dels tiffosi del Livorno. La resposta local no va trigar a escenificar-se, i els Brigadas van desplegar les ja famoses banderes espanyoles amb l’esvàstica i també amb l’àliga franquista, banderes que despleguen a la majoria de partits i sobretot en els derbis comptals, i també van respondre els càntics italians amb crits de ‘Polaco quien no vote’ o ‘Puta Catalunya’.
Un cop finalitzat el partit, la gent va anar sortint de l’estadi, contents per la victòria, però els aficionats italians, com passa en tot partit de competició europea, van haver d’esperar uns minuts per abandonar les seves localitats sota la protecció dels pocs Mossos d’Esquadra presents a l’estadi. I ja a fora els italians es van trobar amb les Brigadas al complert esperant-los. La batalla campal ja era inevitable, i els pocs efectius dels Mossos no podien fer res més que demanar reforços. La baralla va ser considerable, ja que més d’un radical espanyolista portava bats de beisbol i barres de ferro. Els italians, tot i així, no es van quedar curts a l’hora d’estomacar els contraris.
La ràpida arribada dels reforços va permetre als Mossos fer-se ràpidament amb el control de la situació mitjançant la utilització de pistoles amb boles de goma i també de gas lacrimògen. Afortunadament no hi va haver víctimes mortals, però sí una vintena de ferits lleus, i, el més important, un total de quaranta individus detinguts que van ser duts a diferents comissaries de la ciutat comptal.