dijous, 8 de novembre del 2007

"12 Angry Men"

Per què veure Twelve Angry Men en una facultat de Comunicació?

La pel·lícula que duu aquest títol va ser el primer treball cinematogràfic del director Sidney Lumet i està basada en l’obra teatral escrita per Reginald Rose. La base del film és la crítica al sistema judicial nord-americà, que se’ns presenta mitjançant la resolució per part d’un jurat popular d’un judici per assassinat. Aquest jurat està format per dotze individus que han d’inculpar o exculpar per unanimitat un jove immigrant acusat d’haver mort el seu pare amb una navalla automàtica. En la primera votació onze voten culpable però un membre del jurat discrepa. Assegura que la vida d’un jove és a les seves mans i que té un dubte raonable per pensar que no és culpable. A partir d’aquí comença a exposar el seu dubte amb arguments convincents i va aconseguint el canvi de vot d’alguns dels membres del jurat, fins arribar a l’absolució unànime del culpable.

Què fa que onze persones canviïn el seu vot? Abans d’intentar donar una resposta a aquesta pregunta, cal dir que tota persona té uns prejudicis establerts, ja sigui conscient o inconscientment, que s’han adquirit per herència genètica, per l’època on viu i molt sovint per la classe social a que pertany. En el cas dels membres del jurat, aquests prejudicis influeixen totalment en la primera votació, on només es té en compte les proves vistes durant el judici, que encara no s’han posat en dubte. Tots els membres tenen un prejudici, i sigui quin sigui el seu origen, es deixa veure quan el membre del jurat que havia votat innocent comença a explicar quin és el dubte que l’impedeix votar culpable sense debatre’l abans amb els altres membres. Un cop deixats de banda els prejudicis personals, escoltats els arguments i motius de tots els membres, i posades en dubte, i també dutes a la pràctica, les proves del judici, el jurat arriba a la conclusió que no és segur que l’acusat sigui culpable i l’exculpen del càrrec d’assassinat.

Què té a veure aquesta pel·lícula amb el periodisme? Crec que en tota l’estona en que estan discutint els membres del jurat apareixen diferents trets característics de les persones que, avui en dia, es podrien trobar tan en els periodistes com en la societat. També es poden fer símils entre el film i el periodisme actual: el membre del jurat que vota innocent seria el periodista, la resta del jurat seria la societat que compra el diari on escriu aquest periodista, i la manera com els fa creure que l’acusat no és culpable seria la manera com el periodista fa creure els seus lectors allò que ha escrit. Els prejudicis que tenen els membres del jurat també els tenen els periodistes i la societat, ja he dit abans que tota persona en té. És per tots aquests símils que considero que 12 Angry Men té bastant a veure amb el món del periodisme.

Però per què és important veure aquesta pel·lícula en una facultat de periodisme? Doncs perquè mostra uns valors que haurien de ser importants, fins i tot obligatoris, per a tot periodista. El més important d’aquests valors és el de contrastar la informació, no acceptar allò que ens diuen sense haver-ho comprovat o investigat. També és important no escriure res només partint dels prejudicis o presumpcions personals. Dic només perquè és difícil escriure deixant de banda els prejudicis. El subconscient, les vivències i orígens personals poden afectar la manera de narrar i, com a conseqüència, modificar en certa manera allò que ha passat. També cal destacar com un sol home pot fer pensar el que vulgui un conjunt de persones fent servir els arguments o l’estratègia adequada, fet que em fa pensar en com de fàcil és manipular la gent. I un periodista amb voluntat de manipulació es podria convertir en un demagog molt perillós.

Com a conclusió, crec que aquesta pel·lícula fa reflexionar sobre la importància i la responsabilitat que recau en els periodistes, i com a estudiants de periodisme i futurs periodistes que serem, és important anar paint aquests valors. Malgrat que la pel·lícula es basa en el món judicial, les qualitats humanes que en ella surten són perfectament extrapolables a la nostra professió, i és aquest el motiu pel qual hem vist 12 Angry Men a Seminari en una facultat de Periodisme.

1 comentari:

Anònim ha dit...

www.montserrati.cat